SHAY
SHAY'S BLOG
זירת הספורט
משחקי ספורט הם אירועי המדיה הנצפים ביותר. מיליארדי אנשים יושבים על הספה מרותקים כשהם צופים באירוע ספורט - לכן יש להם השפעה עצומה.
יש מעורבות גדולה מאוד במשחקי ספורט מצד הצופים, זה בעיקר קורה כי אנשים אוהבים את המתח וההתרגשות בזמן משחק - מי ינצח? מי יפסיד? בנוסף, מעבר לזה שלצפות באירועי ספורט יכול להיות בשביל להעביר את הזמן ואפילו אסקפיזם, כשאתה צופה ואוהד קבוצה מסוימת או שחקן מסוים אתה חווה את כל הרגשות ביחד איתו, אם הוא מפסיד אתה מרגיש שאתה הפסדת. אם הוא ניצח אז אתה מרגיש תחושת ניצחון. אנשים אוהבים להרגיש שייכים וכשאתה אוהד קבוצה מסוימת והם מנצחים אז אתה מרגיש כאילו אתה הוא זה שזכה. ספורט זה נושא מחבר - בין אם אתה צופה במשחקים עם המשפחה שלך או החברים שלך, זה עוד נושא לדבר עליו שיכול ליצור חיבור בין אנשים.
אפשר לראות את כל זה לא רק בין אדם לחברו אלא ממש בין מדינה לאנשיה. לדוגמא, אני לא צופה בספורט, זה לא מעניין אותי ולא מדבר אליי אבל כשהיה את האולימפיאדה כן צפיתי במשחקים שהיו. עודדתי את נבחרת ישראל והתרגשתי כשנבחרת ישראל ניצחה והתבאסתי כשהם הפסידו. כל ניצחון והפסד של הנבחרת לא היה רק שלהם - אלא גם של כל האוהדים, שבמקרה הזה זה רוב אזרחי מדינת ישראל.
התקשורת משתמשת בספורט. זה מתבטא בכך שהם מציגים את הספורטאים כנציגים של המדינה, מספרים על אהבתם של הספורטאים למדינה וכמה הם עבדו קשה כדי להיות בתחרות הזאת. הם הופכים רגעי זכייה של ספורטאים לרגע היסטורי, לרגע מדיני.
ספורט הוא פעילות פיזית תחרותית המאורגנת על פי חוקים מוגדרים, והוא יכול להיות יחידני (כמו טניס או ריצה) או קבוצתי (כמו כדורגל או כדורסל).
התפקיד של הספורט הוא גיבוש קהילתי ולאומי, המשחקים מחברים אנשים ויוצרים זהות משותפת ונלקח אפילו כמודל לחיקוי והשראה, המון אנשים מעריצים ספורטאים ושואפים להגיע לאותם יכולות כמוהם. בנוסף, תחרויות ספורט גדולות מניעות כלכלות שלמות, כמו האולימפיאדה והמונדיאל.
הדרך שבה מדינות מסקרות ספורט משתנה בהתאם לערכים הלאומיים, התרבותיים וההיסטוריים שלהן.
למשל, בישראל הדגש בתקשורת הוא על כדורגל וכדורסל לעומת זאת בארה״ב ספורט כמו פוטבול ובייסבול זוכים להמון במה ונתפסים כחלק משמעותי מאמריקה.
התקשורת לא רק מסקרת ספורט – היא יוצרת תפיסה מסוימת של המציאות:
היא מתייגת את הספורטאים כגיבורים או כרעים. למשל, כשהתקשורת הופכת שחקן למנהיג לאומי או כשהיא מציגה שחקן כבעייתי מחוץ למגרש. בנוסף, התקשורת רוצה כמה שיותר רייטינג, צופים ואנשים שיקראו את התוכן שלהם - לכן, גם את הדבר הכי קטן בעולם הם יציגו כדבר בעייתי, יעשו כותרת מפתיעה ויגדילו את הבעיה. לפעמים גם הפוליטיקה מתערבת בספורט, לדוגמא אם קבוצה ישראל תשחק מול קבוצה ערבית יהיה סיקור גם פוליטי ולא רק משחקי. למשל, באולימפיאדת טוקיו 2021, כשג’ודוקא אלג’יראי סירב להילחם מול יריב ישראלי, זה הפך לסיפור חדשותי גדול בישראל, הרבה מעבר למסגרת הספורטיבית.
לפי תיאוריית “שימושים וסיפוקים” אנשים צורכים תוכן תקשורתי כדי לענות על צרכים שונים - כמו שכבר אמרתי מקודם, התרגשות ומתח, תחושת שייכות והזדהות, אסקפיזם וגם דיון חברתי שנוצר בעקבות אירוע הספורט.
למשל גם אני צופה באולימפיאדה עם המשפחה שלי ומעודדת את נבחרת ישראל.
סיקור ספורט הנשים בעולם לעומת בישראל מציג הבדלים משמעותיים בהשוואה לסיקור ספורט הגברים. מה שמשפיע על תפיסת הנשים בחברה ועל קידום השוויון המגדרי.
בעוד שבעולם יש מגמת עלייה בסיקור ספורט הנשים, בישראל הסיקור עדיין מוגבל. במדינות כמו ארה”ב ואירופה, ליגות הנשים בכדורגל ובכדורסל זוכות לחשיפה תקשורתית משמעותית, עם שידורים חיים, פרשנויות וכתבות עומק. בישראל, לעומת זאת, הסיקור מתמקד בעיקר בהישגים בינלאומיים, ופחות בליגות המקומיות. למשל, נבחרת הנשים בכדורגל זוכה לפחות תשומת לב תקשורתית בהשוואה לנבחרת הגברים, למרות ההישגים שלה.
סיקור נשים לעומת גברים בספורט:
סיקור ספורט הגברים מאופיין בניתוחים מקצועיים, סטטיסטיקות ופרשנויות מעמיקות. לעומת זאת, סיקור ספורט הנשים מתמקד לעיתים קרובות בהיבטים חיצוניים, כמו מראה חיצוני או החיים האישיים של הספורטאיות, ופחות בהישגים הספורטיביים. בנוסף, סיקור ספורט הנשים נוטה להיות מצומצם יותר, עם פחות שידורים חיים וכתבות עומק.
הסיקור המוגבל והסטריאוטיפי של ספורט הנשים משפיע על תפיסת הנשים בחברה. כשהתקשורת מתמקדת במראה החיצוני או מצמצמת את הסיקור, היא מחזקת סטריאוטיפים מגדריים ומפחיתה מהערך של הספורטאיות. לעומת זאת, סיקור מקצועי ומעמיק יכול לתרום לשינוי התפיסה, להעצמת נשים ולעידוד השתתפותן בספורט.
הסיקור התקשורתי משפיע על הקהל, כולל צעירות המחפשות מודלים לחיקוי. כאשר ספורט הנשים זוכה לסיקור מועט או סטריאוטיפי, הוא עלול להרתיע נערות מלהשתתף בספורט. לעומת זאת, סיקור חיובי ומקיף יכול לעודד השתתפות נשית בספורט, לשנות עמדות חברתיות ולקדם שוויון מגדרי.
רפלקציה:
במהלך העבודה שלי על זירת הספורט בתקשורת למדתי עד כמה הספורט הוא לא רק פעילות תחרותית, אלא גם כלי תקשורתי וחברתי שיש לו השפעה עמוקה. הסיקור התקשורתי מעצב את דמותם של ספורטאים ומשפיעים על הדרך שבה הקהל חווה את המשחקים. למדתי שהתקשורת יכולה להעצים רגעים דרמטיים, לייצר מתח ולקרב אנשים סביב הישגים ספורטיביים, אך גם עלולה ליצור סטריאוטיפים ולהתמקד בדברים לא מקצועיים, במיוחד כשמדובר בנשים בספורט - ספורט הנשים מצומצם משמעותית בהשוואה לספורט הגברים, מה שמשפיע על התפיסה החברתית של ספורטאיות ועל מעמדן.
בנוסף, הבנתי שהסיקור התקשורתי משתנה בהתאם לתרבות ולמדינה. המסקנה שלי היא שהתקשורת משחקת תפקיד מרכזי בעיצוב המציאות הספורטיבית, ולכן יש לה אחריות גדולה לייצוג מאוזן, מקצועי והוגן יותר.