top of page

זזז

מיתוס

בפרסומת יש מפגש של גבר עם שתי שותפות השוקלות לצרף לדירה את הגבר. כבר בתחילת הפרסומת הוא אומר להן להכין לו קפה והן נרתעות ועושות זאת. בהמשך מגיעה דמות נוספת של גבר במטרה לשכנע את הנשים לצרף את הגבר לדירה שלהן. הוא מציג את הגבר כשותף חזק, מושך, גברי ובכך גורם לנשים ליפול לרגליו. בכך גורמים לנשים להראות חלשות לעומת הגבר.

בפרסומת רואים את לינוי אשרם מתעמלת אמנותית, מתעמלת גם בזמן המחזור ומייצגים אותה כאישה חזקה, רכה ועוצמתית. בתחילת הפרסומת מציינים שלהיות אישה זה לא רק להיות רכה ועדינה כמו שפעם הסתכלו על נשים, אלא הרבה מעבר. אפשר להיות רכה ועדינה אך גם עוצמתית וחזקה. 

מה זה מיתוס?

 סיפור בעל כוונה ומסר משמעותי, הנוגע לעצם הקיום האנושי. הוא מבטא רעיונות ואמונות פילוסופיים, דתיים, מוסריים, אידיאולוגיה או השקפת עולם חברתית. למיתוס יש עוצמה רגשית, יש בו גרעין של מציאות והוא נתפס בקבוצה תרבותית מסוימת ובתקופה מסוימת, כמייצג אמת שאינה ניתנת לוויכוח או לערעור.

בפרסומת על הטורקי-
הפרסומת מאדירה את המיתוס שנשים ״משרתות״ את הגברים בחברה. תחילה הן לא רוצות לצרף אותו לדירה ואז מראים לנו איך הן מבינות שהוא יהיה להן יעיל בדירה כי הוא גבר ויש דברים שנשים לא יכולות לעשות (לפי הפרסומת) כמו לתפוס גנב או לדוג דגים. 
קיימת פה האדרה של הגבר ובזה שמאדירים את הגברים גם מורידים מהערך ומהיכולות של הנשים.

לעומת זאת, בפרסומת של אולוויז, גברים אפילו לא מוזכרים. נשים הן חזקות ואין צורך להשוות בין אישה לגבר כדי להאדיר את היותן נשים. בכך הפרסומת הזאת מנפצת את המיתוס שנשים הן רק חפץ, שהן צריכות גבר כדי לחיות חיים טובים.

במקום מראים לנו שנשים הן חזקות ועוצמתיות בזכות עצמן, לא בזכות הגוף שלהן, או בזכות הגבר שעומד לידה. אלא רק בזכות היותה אישה.

ייצוגים / תפקידים הבאים לידי ביטוי בפרסומות להמחשת המיתוס:

הדירוג התפקודי:

הבית אינו יכול להתנהל כמו שצריך ללא גבר חזק.

פולחן הציות:

מסביר את הסדר החברתי, כאשר המוקד הוא מי מציית למי. הגבר מציית ממנה להכין לו קפה והיא מבצעת.

ניתן לראות שבמהלך השנים יוצרי התוכן וכותבי התסריט של הפרסומות הצליחו להתאים את עצמם לטרנדים העכשוויים ולתחושות הקהל. זה מתבטא בכך שבעבר היו הרבה פרסומות שמורידות מנשים, גורמות להן להראות ולהרגיש קטנות. בפרסומת של הקפה הטורקי שפורסמה לפני 9 שנים בשנת 2015, אפשר לראות שהיחס כלפי נשים עדיין לא היה בשיאו.

לעומת הפרסומת של לינוי אשרם לחברת "always" שפורסמה לפני 4 בשנת 2020, בה אפשר לראות את ההעצמה בכך שהיא עושה ספורט גם כשהיא במחזור. היא מיוצגת כאחת בעלת כוח, שיכולה להיות גם עדינה וגם חזקה.

השינוי קיים בעיקר בגלל הצורך של המפרסמים להתאים את עצמם ואת הפרסומות לקהל שצופה בהן בבית. בשביל למשוך צופים לקנות את המוצר, קיים הצורך לעורר את תשומת ליבו. לפני 9 שנים זה היה השימוש בהאדרת גברים והפיכת הנשים ל״סמרטוט״ וככל שהזמן עבר, נשים הועצמו והפכו לחזקות יותר גם בתקשורת עצמה, מה שהוביל לשינוי גם באיך שהן מיוצגות בפרסומים כאלה ואחרים.

הרגש הרצוי שעולה לנו מהפרסומת של הקפה הטורקי הוא כעס מהצד הנשי והעצמה מהצד הגברי. 

זה מוביל את הגברים לרצות לשתות קפה טורקי ולהתחיל להשתמש במוצר בשביל שיתפסו אותו כמו שהבנות רואות אותו בפרסומת. כגבר חזק, שיכול לעשות דברים שנשים לא יכולות.

מצד שני- בקרב הצד הנשי הפרסומת הזאת לא מעוררת הרבה רצון להשתמש במוצר, אלא מעוררת כעס ותסכול שכך בחרו להציג את הנשים. כחלשות שצריכות גבר ששותה קפה טורקי ויכול לעשות דברים בשבילן שנראה שהן לא יכולות לעשות בלי הגבר.

הרגש הרצוי שעולה לנו מהפרסומת של חברה ״always" - העצמה נשית, להראות לנו שגם אנחנו יכולות לעשות מלא דברים למרות הדבר הזה שאמור להגביל אותנו.


זה יגרום לבנות שרואות את הפרסומת בבית לרצות להשתמש דווקא בתחבושות האלה מאחר ונראה כמה לינוי שהיא אישה שבכללי נתפסת כמישהי חזקה מאחר והיא זכתה במדלית זהב ומייצגת נשיות שמלווה בהמון חוזקה- מציגה את המוצר כמשהו שיגרום לנו להרגיש גם עדינות וגם חזקות בו זמנית.

bottom of page